Serhad Uslan; Gölyazı önemli
ÖZKAN ALTINTAŞ-TÜRKİYE TURİZM
İlos Travel Yönetim Kurulu Başkanı Serhad Uslan, Uludağ Uslan Otel”ini görücüye çıkarmak için hafta sonunda seyahat acenteleri ve dostlarından oluşan grubu yeni otelinde ağırladı.
Uslan Otel ve İlos Travel Yönetim Kurulu Başkanı Serhad Uslan ile Uludağ Uslan Otel Müdürü Aytekin Yıldırım
Yaklaşık 60 kişiden oluşan grubu Uludağ Uslan Otel”de ağırlamadan önce Bursa”da Apolyont Gölü kıyısında bulunan Gölyazı beldesini gezdirdi. Serhad Uslan, Gölyazı”nın tarihi evleri ile Safranbolu gibi olabileceğini belirterek “Yapılacak çalışma ile Türkiye”de yeni bir butik otel cenneti doğabilir” dedi.
BELEDİYE VASFINI YİTİRMEK TURİZMİ VURDU
Gölyazı Belediye Başkanı Ethem Şahin”le birlikte konuklarına binlerce yıl önce Apollonia adıyla kurulan ve “Küçük İstanbul” veya “Konstantin” adıyla anılan beldedeki tarihi kalıntılar gezildi. Aya Konstantin Kilisesi, Apollon Tapınağı kalıntıları arasında dolaşırken belediye Başkanı Ethem Şahin, Büyükşehir”e bağlanmaları nedeniyle belediye vasfını yitirmelerinin beldenin turizm açısından gelişmesine engel olduğunu söyledi.
Gölyazı Belediye Başkanı Ethem Şahin
ONARIM İÇİN FONLARDAN YARDIM ALINDI
Koruma bölgesi olan Gölyazı”da Roma Konsilinen toplanarak önemli kararlar aldığı Aya Konstantin Kilisesi”nin müze ve kültür merkezi haline getirilmesi, şehrin giriş kapısının onarımı ve binaların dış cephelerinin tarihi görünümüne kavuşturulması için 1.5 trilyonluk fon aldıklarını belirten Başkan Şahin, ayrıca ilkokulun eskiden olduğu gibi bir toplantı merkezi haline getirilmesi için AB”den 236 bin euroluk yardım aldıklarını söyledi. Tarihi yapıların projeleri için açılan ihaleleri 9 Eylül ve Trakya Üniversiteleri”nin kazandığını sözlerine ekledi.
Apollonia”nin zamanında paranın basıldığı yer olduğu ve paranın üzerinde Apollon, çapa, kerevit resminin bulunduğunu anlatan Başkan Şahin, gölün ortasında bulunan Aya Giorgios Manastırı”nın turizm amaçlı olarak ziyaret edildiğini söyledi.
800 BİN TON KEREVİT 10 MİLYON DOLAR GELİR
1986 yılına kadar Apolyont Gölü”nden elde edilen kerevit adlı tatlı su istakozunun yurt dışına ihraç edildiğini söyleyen Başkan Şahin şunları anlattı:“Yılda 800 bin ton kerevit çıkarıp ülkemize 10 milyon dolar gelir sağlıyorduk. 1986 yılında bir mantar hastalığı ile kerevit bitti. Kerevit çamurda yetişir. Çevreden göle karışan suların etkisiyle mantar türedi. Ülkemiz ve beldemiz için çok önemli bir gelir kaynağını kaybettik. Halkımız geçimini balıkçılıkla sağlıyor. Turna ve yayın balığı avcılığı yapılıyor. Beldeyi turizme kazandırmak ve konaklama tesisleriyle birlikte tarihi kimliğini oluşturmak için çalışmaları başlattık” dedi.
Kadiköy Life Dergisi sahibi Kadir Toprakkaya, Uslan Otel Yönetim Kurulu Başkanı Serhad Uslan, Timeks Turizm Zeki Aydostu, Gölyazı Belediye Başkanı Ethem Şahin
Kaynak
http://www.turkiyeturizm.com/news_detail.php?id=15762